Paul Bley

by Ib Skovgard
for Jazzprofilen, Copenhagen, Denmark

Download interview mp3

"Jazz er det vigtigste ord i et leksikon. I modsætning til klassiske musikere har vi jazzmusikere tilladelse til at spille forkert." Ordene kommer fra  Paul Bley. Han er den eneste nulevende  pianist der har spillet med både Charlie Parker, Lester Young, Sonny Rollins, Coleman Hawkins og Ornette Coleman.

Paul Bley, der stammer  fra  Canada, hvor han blev født i Montreal i 1932, har  taget hele rejsen fra bebop til  fri jazz. Bley var vidunderbarnet, der som teenager spillede med Charlie Parker og overtog Oscar Petersons job i 1949, da Peterson blev hentet til USA som den nye klaverstjerne. I  begyndelsen  af 50'erne tog Bley selv til New York, resten er historie, og  Bley har for længst  indskrevet sig i den moderne  jazzhistorik som en nyskabende,  dybt original og personlig  pianist.

Bley har haft indirekte og direkte betydning for andre banebrydende  pianister som Bill Evans og Keith Jarrett.  Hans ægteskaber og kunstneriske partnerskaber med komponisterne Carla Bley og Annette Peacock har i sig selv skabt veje for banebrydende  musik. Paul Bley  har også været en  tidlig eksperimentator på moog syntheziser, men vendte tilbage til klaveret igen. I en periode i 70'erne drev han også sit eget pladeselskab  Improvising Artis Inc., hvis  katalog med musikere som bl.a. Sun Ray, Pat Metheny, Jaco Pastorius og Lester  Boiweie i  dag også har  historisk betydning, Paul Bley gæster Copenhagen Jazzfestival  den 9. juli 2008, hvor han spiller soloklaver og duo med Kresten Osgood.
I Jazzprofilen fortæller Bley løst og fast om sin lange karriere  og sin musik.